Je bekijkt nu Wat is affiliate marketing? Check dit!

Wat is affiliate marketing? Check dit!

Affiliate marketing is een oudere vorm van marketing, maar nog steeds heel actueel of misschien wel actueler dan ooit. Zeker voor online en creatieve ondernemers die niet meer mee willen in het socialmediahamsterwiel. Maar wat is affiliate marketing? En waarom is affiliate marketing dé uitkomst voor ondernemers die naast hun dagelijkse werk extra inkomsten willen verdienen? Ik vertel het je!

We dromen allemaal van slapend rijk worden, want als we meer geld hebben, kunnen we beter voor onszelf en onze naasten zorgen. Maar we willen ons niet over de kop werken, want dat is natuurlijk het tegenovergestelde van goed voor jezelf zorgen. Dat geldt zeker als je wilt groeien als ondernemer: ook al is je werk nog zo leuk, groei vindt plaats tijdens rust. Dus maak daar ook tijd voor!

Ga direct naar het antwoord op ‘wat is affiliate marketing?’

Minder werken en meer verdienen lijkt een contradictie, maar dat hoeft het niet te zijn! Er zijn twee dingen die je voor jezelf moet bepalen om de juiste balans tussen werk en privé te houden én het genoeg geld te verdienen, namelijk:

  1. Hoe snel wil ik groeien?
  2. Welk verdienmodel gebruik ik daarvoor?

Hoe snel wil ik groeien?

De eerste stap is natuurlijk bepalen waar jouw stip aan de horizon staat. Hoeveel wil je verdienen? Wat is een ideale situatie voor je? Als je dat einddoel bepaald hebt, dan ga je bepalen: hoe snel wil ik groeien? Want als je over een paar maanden al duizenden euro’s wilt binnenhalen, ongeacht welk verdienmodel je kiest, en je begint bij nul, dan moet je een aanzienlijke investering doen. Qua tijd en wellicht qua geld. Wil je dat? Wil je nu avonden werken om straks achterover te kunnen leunen?

Als je het oké vindt om minder snel te groeien en dus een meerjarenplan op te stellen, dan is de investering minder groot, maar heb je wel een lange adem nodig. Ik kies bijvoorbeeld voor deze aanpak, want ik vind mijn avonden en weekenden nu al heilig. Alleen als ik de geest heb, zie je mij in die uren achter mijn laptop zitten. Dat is een weloverwogen keuze, maar de consequentie is natuurlijk wel dat mijn groei minder exponentieel is dan de groei van anderen die die investering wél maken.

Welk verdienmodel gebruik ik daarvoor?

Je kunt natuurlijk gewoon uurtje-factuurtje doorwerken, maar heb je al nagedacht over wat je gaat doen als je uren op zijn? Dat geldt ook voor als je producten maakt, waarvoor je een prijs kiest die jouw uren vertegenwoordigt.

Ga je je prijzen verhogen? Dat kan! Voor elke prijs is een doelgroep, dus als jij de kwaliteit biedt die de hogere prijs verantwoordt, dan zou ik daar zeker voor kiezen. Dit is alleen in veel gevallen een langetermijnstrategie: je verhoogt je prijs waarschijnlijk met vijf of tien euro per keer om je huidige klanten te kunnen behouden. Daar heb ik bijvoorbeeld voor gekozen als tekstschrijver, maar ook daar is de rek eruit.

Keuze twee is natuurlijk een product dat minder gebonden is aan uurtje-factuurtje, maar een product dat je één keer maakt en dan keer op keer kan verkopen. Dat is bijvoorbeeld zo met een illustratie die je maakt en vervolgens via dropshipping verkoopt. Maar je kunt ook een cursus maken, zoals ik gedaan heb.

Wat is affiliate marketing?

De beste optie is waarschijnlijk affiliate marketing. Ik leg je uit wat affiliate marketing het is en waarom dit één van de slimste opties is om voor te kiezen.

Wat is affiliate marketing? Bij affiliate marketing gebruik je je eigen platform om producten of diensten van anderen te verkopen. Als een verkoop heeft plaatsgevonden, dan krijg je daar commissie over. Dat kan bijvoorbeeld een eenmalig bedrag zijn, maar ook kan je een terugkerend bedrag krijgen voor als een doorgestuurde klant een langlopend abonnement heeft afgesloten.

Hoeveel je ontvangt voor een doorgestuurde klant is afhankelijk van de affiliate partner. Die partners vind je door je aan te melden bij een affiliatenetwerk of in zee te gaan met een onafhankelijke partner. Canva bijvoorbeeld heeft een programma waarvoor je je kan aanmelden, net als Fiverr. Maar ik ben bijvoorbeeld aangesloten bij PayPro voor mijn affiliatecampagnes.

Wil je meer leren over affiliate marketing?

Wil je meer leren over affiliate marketing? PayPro heeft de cursus Affiliate Marketing Revolutie gelanceerd voor slechts 47 euro!

Je krijgt daarvoor een stap-voor-stap methode, waarbij je leert hoe jij succesvol wordt als affiliate marketeer, je ontdekt welke methodes het best werken en je krijgt blueprints om vandaag al aan de slag te gaan! Plus, en dat is natuurlijk mega nice, je krijgt ook nog eens tijdelijk exclusieve bonussen ter waarde van 350 euro gratis.

Wat is affiliate marketing voor online en creatieve ondernemers

Maar waarom is het nu extra slim voor jou als online of creatieve ondernemer om aan affiliate marketing te doen? Affiliate marketing is een aanvulling op de marketing die je normaal gesproken al doet en draagt zelfs bij aan de andere verdienmodellen die je al hebt, zoals de verkoop van online cursussen of creatieve producten. Wat je namelijk doet is: je schrijft blogs, zoals deze, je vult ze met jouw kennis en koppelt daar een affiliate link naar een partner.

Nu is het ultieme doel van een affiliate blogpost om klanten door te sturen naar je partner, maar! Door te bloggen, ben je beter vindbaar. Niet alleen geldt dat voor die ene blogpost, maar voor alle blogposts en je hele website. Dus de kans dat je meer gaat verkopen van je eigen aanbod is groter dan als je geen affiliate marketing doet. Hoe fijn is dat! Je hebt zo een side hustle die bijdraagt aan je core business.

Dus geen enkele reden meer om je niet te verdiepen in affiliate marketing! Aan de slag:

Geef een antwoord