Je bekijkt nu <strong>REVIEW: ik ontwierp mijn eigen A4 notitieboek bij Studentendrukwerk</strong>

REVIEW: ik ontwierp mijn eigen A4 notitieboek bij Studentendrukwerk

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Reviews
  • Bericht reacties:0 Reacties

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik regelmatig deel over mijn morning pages. Ik schrijf elke ochtend een paar bladzijden vol, zodat ik met een leeg hoofd mijn dag kan beginnen. Daarom ga ik regelmatig op zoek naar een nieuw notitieboek en deze keer ontwierp ik zelf mijn A4 notitieboek bij Studentendrukwerk. Hoe dat was? Je leest het in deze blog. 

Eerlijk is eerlijk, ik ben van de papiergeneratie. Althans, toen ik in de collegebanken zat, schreef iedereen in een notitieblok. Dat deed ik ook. Maar waar anderen het papier volledig achter zich hebben gelaten, heb ik altijd van papier gehouden. Ik houd nog steeds van papier. Hoewel het merendeel van mijn werk uiteraard plaatsvindt op de laptop, heb ik nog steeds een papieren bullet journal waarin mijn doelen, acties en to-do’s staan. 

Papier is belangrijk

Overigens schrijf ik nog steeds hele epistels in mijn papieren notitieboek. Of het nu morning pages of evening pages zijn, als ik niet journal, ben ik minder gelukkig. Ik vind het gewoon fijn om elke ochtend en avond mijn zorgen, mijn hoop en mijn ervaringen op te schrijven, zodat ik ze beter een plek kan geven. Maar het helpt ook om te zien of mijn zorgen echt wel zo reëel zijn (meestal niet) en of mijn plannen werkelijkheid kunnen worden (meestal wel). 

Omdat papier dus zo belangrijk voor mij is, ga ik regelmatig op zoek naar nieuwe notitieboeken. Dus toen Studentendrukwerk mij benaderde om hun aanbod uit te proberen, leek me dat een uitgelezen moment om een A4 notitieboek te ontwerpen en bestellen. Hieronder lees je hoe dat is verlopen: kon ik ontwerpen wat ik wilde? Hoe ging het bestelproces? En natuurlijk: is het eindresultaat zo mooi als ik in mijn hoofd had? 

Disclaimer: hoewel ik het product kon bestellen op kosten van Studentendrukwerk, geef ik je een eerlijke rundown en oordeel van het ontwerpen, bestellen en ontvangen van dit A4 notitieboek. Zo kan je zelf besluiten of dit de service is waarnaar je op zoek bent. 

Van boeken tot bierviltjes

Allereerst is het goed om te beseffen dat je bij Studentendrukwerk niet alleen notitieboeken kunt bestellen. Van al geschreven boeken en scripties tot t-shirts en bierviltjes: je vindt het bij Studentendrukwerk. Ik heb mijn keuze gemaakt op basis van het product waaraan ik het meest heb en waarover ik het meest kan zeggen als expert van papier. 😉 Daarom koos ik voor een A4 notitieboek, waarvoor ik het ontwerp maakte met de tool van Studentendrukwerk. 

Dit zijn de stappen (grofweg): 

  1. Je kiest je product uit;
  2. Je klikt op ‘samenstellen’;
  3. Dan kies je om je eigen ontwerp te uploaden of voor de editor;
  4. Maak je ontwerp in de tool;
  5. Als je het ontwerp af hebt, kies je voor bestellen (rechtsboven, oranje knop);
  6. Je registreert jezelf, als je dat nog niet gedaan hebt;
  7. Dan ga je naar betalen.
A4 notitieboek

Het ontwerpproces van dit A4 notitieboek

Als fervent gebruiker van Canva vergelijk ik de ontwerptool van Studentendrukwerk met die tool. Canva is een drag-and-drop vormgevingsoplossing. Je hebt daarvoor geen ervaring nodig, behalve je basic computerskills. Datzelfde geldt voor de tool van Studentendrukwerk. Die is op dezelfde principes gebouwd, namelijk dat je met weinig ervaring direct gebruik ervan kunt maken. Om te beginnen kan je kiezen tussen een vooraf ontworpen design of een blanco opmaak.

Ik koos voor een blanco opmaak en daarbij is het heel fijn dat je direct weet waar de rug zit, wat de marges zijn die over de boekrand heen lopen en wat de voor- en achterkant is. Zo weet je hoe je je afbeelding moet plaatsen. Daarna heb je grofweg twee keuzes: of je upload je eigen foto(s) of je gebruikt de beschikbare elementen in de tool. Als je kiest voor een eigen foto, dan geeft de tool direct aan als de foto niet de juiste formaat heeft. Ik wilde bijvoorbeeld een afbeelding van DALL-E gebruiken, maar die afbeelding was niet de juiste kwaliteit. 

Plaatsing met behulp van de grid 

Wil je gebruikmaken van de elementen, dan kan je kiezen uit achtergronden, decoraties en tekst. Alles werkt met drag-and-drop, maar je kunt ook eenmaal klikken en dan verschijnt dat element in je ontwerp, waarna je die kan verschuiven. Over het algemeen werkt de tool dus goed. Plaatsing is makkelijk, verschuiven werkt goed en je kunt de objecten zelfs aan een grid snappen, zodat het automatisch op een bepaalde hoogte of in het midden staat. Je kunt het formaat van de elementen makkelijk aanpassen, net als de patroongrootte en transparantie. 

Er zijn heel veel elementen die je kunt kiezen standaard aanwezig in de tool, dus als je zelf niets hebt, dan kan je toch een leuk ontwerp maken. Natuurlijk is het fijn dat tekst kan gebruiken in je ontwerp. Daarvoor hebben ze een selecte, maar in stijl uitgebreide collectie lettertypes. Je kunt de tekst overal plaatsen en zelfs draaien om de tekst bijvoorbeeld op de rug van je boek te zetten. De tekst snapt ook aan het grid, dus als je de tekst precies in het midden wilt, dan is dat eenvoudig te doen. 

Een paar minpuntjes

Ik liep toch tegen wat dingetjes aan die het net wat minder makkelijk maken om met de tool te werken. Ten eerste: als je kiest voor een element, bijvoorbeeld Clipart (klinkt als een jaren ’90 woord, maar dat terzijde), dan kom je direct in een categorie terecht. Als je dat niet door hebt, denk je (net als ik) dat er maar weinig opties zijn. En dat is dus niet zo. Er zijn legio opties als je de categorieën ontdekt. 

Ten tweede: als je een object verwijderd (kan niet met backspace, maar alleen met het prullenbakicoontje), dan ga je direct uit het menu. Dus snel iets verwijderen en iets anders toevoegen, kan niet. Ten derde en dat is dan direct de laatste, kan je decoraties niet een andere kleur geven. Dus als de decoratie qua kleur niet past bij je achtergrond, dan heb je pech. Al met al, zijn deze minpunten natuurlijk te overzien. 

Registreren en bestellen

Het bestelproces vanuit de ontwerptool is een kwestie van klikken op ‘bestellen’. Je ontwerp wordt automatisch gecontroleerd of het goed is om te drukken. Daarna ga je naar registreren, als je dat nog niet gedaan hebt. Daar moet je nogal wat informatie achterlaten, maar als je daar doorheen bent, is het bestellen en afwachten maar. 

Verzending A4 notitieboek

De verzending en ontvangst duurde theoretisch gezien niet lang. Ik bestelde het op dinsdag en donderdag zou ik het binnen moeten hebben. Volgens PostNL was het pakketje ook donderdag afgeleverd, maar uiteindelijk zat ie pas maandag in de brievenbus. Dat lag dus niet aan Studentendrukwerk, maar lichtelijk frustrerend was het wel, want ik keek hier natuurlijk enorm naar uit! 

Gebruik van het A4 notitieboek

Eenmaal binnen was ik superenthousiast. Het A4 notitieboek heeft een harde kaft en is ontzettend scherp gedrukt. Maar meer nog dan dat het eruitziet, is het natuurlijk belangrijk: hoe schrijf het? Ik heb expres voor een A4 notitieboek gekozen met lijntjes omdat ik niets ga tekenen in dit boek. De lijntje staan op een prima afstand, niet te ver, maar ook niet te dichtbij elkaar. Ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven dan prima. Door die harde kaft is het trouwens makkelijk schrijven op de achterkant van de pagina’s. Daarbij slaat het boek makkelijk open. Al blijft het boek niet vanzelf open liggen, je kunt het makkelijk platdrukken, zodat het boek alsnog open blijft. Het is daarbij glad papier, waardoor je pen makkelijk over het papier glijdt, niet geheel onbelangrijk. Nice, dus!

Conclusie

In vergelijking met de ontwerptool Canva is de tool van Studentendrukwerk wat minder soepel in gebruik. Maar! Omdat je in de ontwerptool van Studentendrukwerk wél de hele kaft van het A4 notitieboek ziet en niet alleen de voorkant zoals in Canva, kan je van de voorkant, rug en achterkant één overlopend ontwerp maken. Ook weet je direct wat over de rand heen loopt, zodat de afbeelding niet raar wordt afgekapt op het daadwerkelijke boek. Dat is een groot voordeel. 

notitieboek A4 Studentendrukwerk

Daarbij: dit A4-notitieboek kost een tientje! Je hebt dan een custom design A4 notitieboek van kwaliteit, helemaal naar jouw smaak en indeling. Dat is natuurlijk geen geld voor zo’n mooi product. En woon je in Groningen? Dan kan je je bestelling ook gewoon ophalen, heb je ook geen last van te laat bezorgde pakketjes. Ik zou zeggen: doen!

Geef een antwoord