Je bekijkt nu Ontwikkel je schrijfstijl door te lezen

Ontwikkel je schrijfstijl door te lezen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Boeken
  • Bericht reacties:0 Reacties

Als je je schrijfstijl wilt ontwikkelen, dan lees je! Het maakt niet zo gek veel uit wat je leest, als je maar bewust bent waarom je leest, wat je bevalt en wat je niet fijn vindt. Sommigen zeggen dat je beter alleen kwaliteit kan lezen om beter te leren schrijven. Maar ik denk dat als je crap leest, je ook weet wat je moet vermijden en proberen te voorkomen (en waarom). In deze blog leg ik uit wat ik van vijf random boeken heb geleerd om mijn schrijfstijl te verbeteren.

Dit zijn de vijf boeken die ik bespreek (niet op volgorde van belangrijkheid):

  1. The Body Keeps The Score – Bessel van der Kolk
  2. Het Recht van de Snelste – Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet
  3. Clap When You Land – Elizabeth Acevedo
  4. The Midnight Library – Matt Haig
  5. Mindsight – Daniel Siegel

Leren van lezen om je schrijfstijl te verbeteren

Van alle boeken kan je evenveel leren, het is maar net hoe je een verhaal leest. Ten eerste kan je natuurlijk leren over de schrijfstijl: welke woorden en zinnen gebruikt de schrijver? Hoe kan ik dat toepassen op mijn eigen schrijfstijl? Ten tweede kan je natuurlijk leren van de inhoud. Als laatste kan een verhaal je visie op het leven veranderen, of het daar nu expliciet voor bedoeld is of niet.

Dus van lezen kan je leren. Dit heb ik geleerd. Lees je mee?

The Body Keeps The Score

De belangrijkste schrijfles om te leren van het boek The Body Keeps The Score is hoe je eigen ontwikkeling ook voor anderen interessant kan zijn. Doordat Bessel van der Kolk zijn eigen ontwikkeling omschrijft, zijn eigen cases aanhaalt en laat zien hoe de theorie toegepast kan worden, wordt de stof tastbaar. Hij maakt het complexe eenvoudig te begrijpen, hoewel het geen makkelijke stof blijft.

Ik las het boek The Body Keeps The Score voor mijn opleiding tot therapeut. Het gaat over hoe shock- en ontwikkelingstrauma’s invloed hebben op het lichaam. De auteur, Bessel van der Kolk, is psychiater en daardoor in eerste instantie vooral gericht op de hersenen en minder op het psychosomatische aspect van de mens. Maar dat veranderde en daarover heeft hij dit boek geschreven.

Het boek was één van de eerste therapieboeken dat ik las waarvan ik dacht: het is diepgaand én eenvoudig te lezen. Dus ging ik onderzoeken: waar ligt dat nou aan? En ik ontdekte dat ik het vooral fijn vind als een auteur ons mee kan nemen in zijn ontwikkeling, denken en inzichten. Ik vond het ontwapenend om te lezen dat hij ook nog niet alles wist, soms werd aangesproken op zijn gedrag en daar dan mee aan de slag ging.

De belangrijkste les is voor mij dus dat door het proces te beschrijven en jezelf open te stellen als auteur, je de lezer mee kan nemen. De lezer snapt dan waar een bepaalde ontwikkeling vandaan komt. Ze snapt welke overdenkingen hebben bijgedragen aan die ontwikkeling. En ze weet hoe anderen geholpen zijn bij de inzichten die Van der Kolk heeft opgedaan door de jaren heen.

Het recht van de snelste

De belangrijkste les van dit boek is wederom dat als je als schrijver je proces deelt, een goed te volgen verhaal ontstaat. Thalia Verkade begon dit boek als de gemiddelde lezer: ongeïnformeerd, wel al een aantal ideeën en nieuwsgierig. En door de lezer mee te nemen in de verzameling van kennis ontstaat niet alleen een verhaal dat eenvoudig te volgen is, het is ook bij vlagen zeer grappig en herkenbaar. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat Thalia open en eerlijk durft te zijn over haar eigen proces.

Hoe het boek bijdraagt aan de ontwikkeling van je schrijfstijl

Het boek ‘Het recht van de snelste’ is geschreven om de invloed van de auto op onze omgeving te onderzoeken. Waarom staan we massaal zo lang en vaak in de file? Waarom is meer asfalt niet de oplossing? En: kan het ook anders? Daarom gaat Thalia het gesprek aan met onder andere fietsprofessor Marco te Brömmelstroet over de de geschiedenis van de auto, de inrichting van wijken en de impact van ongelukken op de mens. Maar ook over de oplossing: zou dat de fiets kunnen zijn?

Om een voorbeeld te geven over haar open houding: zij dacht dat een fietssnelweg de oplossing zou zijn. Daar begint ze al vroeg in het boek tegen Marco over. Ze kenden elkaar nog niet. Het was een eerste gesprek en zij gaat er vanuit dat Marco zo’n fietssnelweg ook wel ziet zitten. Hij is per slot van rekening een fietsprofessor. Maar Marco kijkt haar sceptisch aan: een fietssnelweg? De oplossing? Waarom moet altijd alles sneller? En waarom kunnen we niet gewoon dichterbij ons werk gaan wonen? Of gewoon langzaam naar je werk fietsen?

Thalia is verbouwereerd en dat lees je ook in het boek. Maar Thalia schrijft niet alleen open en eerlijk, ze is het ook. Dit eerste gesprek met Marco en haar oprechte verbazing leiden ertoe dat ze samenwerken en dat het boek uiteindelijk door hen samen geschreven is. Ze gaan samen op onderzoek om beter te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Wat je dus kunt leren hiervan: je hoeft niet alles alvast te weten voordat je begint met schrijven.

Clap when you land

De belangrijkste les over het verbeteren van je schrijfstijl is dat je echt niet alle regels moet volgen om een kneitergoed boek te schrijven. Liever niet, misschien wel. Clap when you land is dan een fictieboek, maar ook als je non-fictie schrijft kan je hier veel inspiratie uit halen. Want Elizabeth Acevedo laat zien hoe je met korte zinnen, in een dichtvorm en met korte hoofdstukken toch een heel rijk verhaal kan vertellen. En in een tijdperk waarin we gewend zijn aan korte teksten (denk Instagram en andere socialmedia), kan je dus veel leren van dit boek.

Verbeter je schrijfstijl met Clap when you land

Clap when you land is een boek dat in mijn schoot viel zonder dat ik precies wist wie het daar neergooide. Ik denk dat de feed op Goodreads me daarop attendeerde, maar zeker weten doe ik het niet. Maar ik ben dankbaar dat het daar terecht is gekomen, want dit boek geeft me een hele andere kijk op schrijven. Het laat zien dat ik helemaal niet zoveel woorden nodig heb om een verhaal vol gevoel te vertellen waarbij lezers zich betrokken voelen en waarmee ze zich kunnen identificeren.

Het is een verhaal van twee meiden, één in New York en de ander in Dominicaanse Republiek, met dezelfde vader. Die vader komt te overlijden, dat is geen spoiler, dat weet je vanaf bladzijde één, maar hoe het dan verder gaat, dat ga ik natuurlijk niet vertellen. Wat ik mooi vind, is dat het boek is geschreven als gedicht. De zinnen zijn kort en na elke andere zin begint een nieuwe regel. Het lijkt gek, maar het is fantastisch.

Het is dus vooral fantastisch om te realiseren dat schrijven dus echt schrappen is. Dat killing your darlings to the extreme kan leiden tot dit. Dit gedicht dat eigenlijk een volledig verhaal is. En niet zo’n gedicht waarin je van alles tussen de regels moet lezen, maar zo’n gedicht dat zo duidelijk en helder is dat je kan meedeinen op de golven van de regels. Het laat je voelen, zien hoe het is om geliefd, bang, hoopvol te zijn. En dat met slechts een beperkt aantal woorden.

The Midnight Library

De belangrijkste conclusie is dat als je een boodschap over wilt brengen, je daar echt geen hoogdravende schrijfstijl voor hoeft te gebruiken. Misschien wel liever niet. Het boek The Midnight Library zal volgens ‘de kenners’ waarschijnlijk niet onder literatuur vallen, maar f*ck it. Ik vond dit boek inspirerend, gezellig en het gaf stof tot nadenken. Ik heb echt genoten van dit boek.

Is spijt een nuttige emotie? En als we terug konden gaan in de tijd, zouden we het leven dan anders doen? Dat zijn de twee belangrijkste vragen die in dit boek van Matt Haig besproken worden. In mijn bescheiden mening is spijt echt nutteloos. Je kunt het verleden niet veranderen, hier moet je het mee doen. Maar hoe komt het dan dat we soms toch het idee hebben dat ‘als ik maar’ je een beter, ander, grootser leven had geleid. De vraag is alleen: was het echt zo geweest? Is het gras niet altijd groener bij de buren?

In dit boek komt de hoofdpersoon in een bibliotheek waarin ze terug kan gaan in de tijd om andere keuzes te maken. Dat levert interessante inzichten op. Welke? Dat moet je maar lekker gaan lezen en als je een beetje zoals ik ben dan: geniet dan! Misschien is het je schrijfstijl niet en dat is oké, maar bedenk wel: je hebt helemaal geen ingewikkelde taal nodig om een boodschap over te brengen.

Mindsight

De belangrijkste les voor het verbeteren van je schrijfstijl is dat je complexe inhoud eenvoudig kan opschrijven en dat het soms hard nodig is als je een toegankelijker boek wilt schrijven. Daniel Siegel, die mindsight schreef, maakte zijn theorie eenvoudig omdat het boek is geschreven voor patiënten die geen kennis hebben van de hersenen. Daarvoor gebruikt hij zijn vuist waarmee hij aangeeft waar wat gebeurt in de hersenen. Hij maakt het visueel, zowel in zijn praktijk als in zijn boek.

Daniel Siegel gebruikt eenvoudige voorbeelden om zijn moeilijke materie te omschrijven. Bijvoorbeeld: hij legt uit dat de meeste ziektebeelden te vangen zijn in twee uiterste oevers in de geest. De één is te rigide en de ander is te chaotisch. Het is de kunst om je boot in het midden van de stroom te houden. Om dat te kunnen doen, moet je snappen welke oever van nature je voorkeur heeft en hoe zich dat uit bij jou. Alleen dan kan je afduwen van de kant en naar het midden varen.

Toch is het boek niet overal even eenvoudig om te begrijpen. Ik denk dat het komt doordat Siegel zijn doelgroep niet duidelijk heeft omschreven voor zichzelf. Daardoor wil hij nog weleens zwabberen tussen de eenvoudig te begrijpen voorbeelden zoals die hierboven en de complexe beschrijvingen van de hersenen. Dus dat is misschien een punt van aandacht: als je een boek schrijft over complexe materie en je hebt een doelgroep in gedachten, zorg dat het honderd procent aansluit om mensen niet halverwege te verliezen.

Wil je je schrijfstijl verbeteren?

De eerste stap naar het verbeteren van je schrijfstijl is lezen, lezen, lezen. Daarnaast kan ik je helpen! Doe mee met de schrijfcursus die op 1 januari 2023 begint.

Waarom je nu al aanmelden?

Als je je nu aanmeldt, ontvang je een fikse korting. Dus wacht niet te lang: in oktober 2023 gaat de prijs omhoog!

Foto door Aaron Burden op Unsplash

Geef een antwoord