Je bekijkt nu Een betaalbare website laten maken in 5 slimme stappen

Een betaalbare website laten maken in 5 slimme stappen

Wil je een website, maar heb je geen zin om zelf WordPress in te duiken of te betalen voor zo’n duur platform als Wix? Dan kan je een betaalbare website laten maken. Ik laat je zien wat jij zelf in kaart moet brengen. Ik vertel je waar je op moet letten als je een websitebouwer uitkiest. En ik geef je alle handvatten om ervoor te zorgen dat je het resultaat krijgt dat je in gedachten hebt.

De allergrootste valkuil waar ondernemers intrappen, is het klakkeloos volgen van advies. Het is nogal een opendeur, maar ik heb het zo vaak gezien dat ondernemers op de volgende trend springen zonder na te denken: past dit bij mij? Heb ik hier budget voor? En wat zijn de alternatieven? Ik heb het zelf ook weleens nagelaten om heldere berekeningen en afwegingen te maken voordat ik mijn werk ging uitbesteden.

Om jou voor deze fouten te behoeden, introduceer ik deze 5 slimme stappen om een weloverwogen beslissing te maken én de website te krijgen die je wilt:

1. Bepaal eerst het doel van je website

Wil je een betaalbare website laten maken? Of bepalen dat je de website zelf gaat bouwen? Dan begin je met het vaststellen van het doel van je website. Heb je bijvoorbeeld veel offline contact met klanten en is het vooral bedoeld als visitekaartje? Dan kan een onepager (een website met één pagina) genoeg zijn. De investering is vaak beperkt en je hebt weinig onderhoud aan de website.

Deze websitebouwer van Fiverr bouwt bijvoorbeeld onepagers voor WordPress vanaf €92,22. De website is daarbij responsive. Dat betekent dat het op mobiel er net zo goed uit ziet als op een laptop of tablet. Dat kan je in deze tijden niet missen.

Wil je dat klanten je ook online kunnen vinden zonder eerst offline contact te hebben? Dan wil je waarschijnlijk een website met meer pagina’s om klanten te laten zien dat jij biedt wat ze nodig hebben. Je hebt dan een homepage, een pagina(s) voor je diensten, een pagina over jezelf en een contactpagina of shop. Maar ook een blogpagina is belangrijk als je bijvoorbeeld beter vindbaar wilt zijn op Google.

2. Maak ik de website zelf of kan ik beter een betaalbare website laten maken?

Om te bepalen of je de website zelf gaat bouwen of die beter kan laten maken door expert, moet je eerst weten hoeveel het gaat kosten als je het zelf gaat doen. Nu je weet hoeveel pagina’s je nodig hebt voor je website, kan je een eerste inschatting maken. Breng daarvoor ook deze drie aspecten in kaart:

  1. Hoeveel uur heb je nodig om zelf een website te bouwen? Bedenk hoe je website eruit moet zien, hoeveel kennis je hebt, welke kennis je nog nodig hebt en hoeveel tijd je moet besteden aan het uitvogelen van thema’s, plugins, html en css. Doe dan het geschatte aantal uur keer twee: dan kom je waarschijnlijk dichter in de buurt van het werkelijk aantal uren dat je aan de website gaat besteden.
  2. Wat is je uurtarief? Als je het aantal uur in kaart hebt gebracht, vermenigvuldig dit aantal dan met je uurtarief. Zoveel gaat het kosten als je het zelf gaat doen. En dan weet je direct of het zin heeft om het zelf te doen of dat je de website beter door een ander kan laten bouwen.
  3. Vind je het leuk om zelf een website te bouwen? Ben je een nerd zoals ik, dan vind je het waarschijnlijk zelf leuk om aan je website te sleutelen. Good on you! Dan zou ik niet voor uitbesteden kiezen, maar ga ervanuit dat het waarschijnlijk wel meer tijd gaat kosten dan je in eerste instantie dacht. Want er gaat altijd wel wat mis en je hebt sowieso altijd meer wensen.  

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze websitebouwer op Fiverr. Hij biedt een kleine website met drie pagina’s aan voor slechts €122,96. Kans is groot dat je het niet voor die prijs voor elkaar krijgt.

3. Verzamel inspiratie over hoe je je website eruit wilt laten zien

Of je er nu voor hebt gekozen om zelf de website te gaan bouwen of het gaat uitbesteden aan een expert: verzamel inspiratie. Je wilt ergens naartoe werken en als je ervoor kiest om je website te laten maken, wil je zeker weten dat je krijgt wat je voor ogen hebt. Inspiratie van websites die jij tof vindt, is dan handig. Wees dan wél realistisch. Een hele interactieve website met allerlei slide-ins en native video’s kost veel geld. Dan weet je dat alvast.

Daarom raad ik je aan om te kijken bij de designer die je op het oog hebt. Deze websitebouwer (klik link) heeft bijvoorbeeld verschillende mock-ups beschikbaar van websites die ze heeft opgeleverd aan klanten, inclusief hun review.

4. Betaalbare website laten maken? Check de reviews en vraag een offerte aan!

Een betaalbare website laten maken kan bij zoveel verschillende websitebouwers dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Kijk daarom naar de rating die een bouwer heeft, maar ook naar hoeveel mensen sterren hebben gegeven. Een 5-sterrenreview van 20 klanten is minder waard dan een 4,5 sterrenreview van 1.000 klanten. Ook is het goed om naar de laatste reviews te kijken: het kan zijn dat iemand het zo druk heeft gekregen dat de kwaliteit nu te wensen overlaat. Dan kan je beter een ander zoeken.

Boek trouwens niet zomaar een freelancer. Neem eerst contact op en bepaal samen of jullie een match zijn. Kunnen zij bieden wat jij zoekt, op de termijn die jij wilt en voor de prijs die jij wilt? Top! Wees wel realistisch, de prijzen op Fiverr zijn heel betaalbaar, maar ze bieden voor die prijs een bepaalde hoeveelheid pagina’s, plugins en onderdelen. Lees jezelf in en kies verstandig!

Dit account (klik hier) heeft bijvoorbeeld ongeveer 900 reviews en een 5-sterrenreview. Deze websitebouwer biedt zijn services tegen een hogere prijs, maar je krijgt daarvoor wezenlijk wat anders dan bij de eerdergenoemde websitebouwers.

5. Ga ik de content zelf schrijven? En wat doe ik voor beeldmateriaal?

Als je de website eenmaal hebt laten bouwen, dan heb je alleen de vormgeving. Er worden in veel gevallen geen afbeeldingen geplaatst en zeker geen tekst. Dat doe je zelf, tenzij je met de websitebouwers expliciet hebt afgesproken dat zij dat onderdeel ook oppakken. Dezelfde rekensom als bij stap 2 geldt hier ook. Met nog een kanttekening erbij: als je je eigen websiteteksten schrijft, leer je je propositie steeds beter te verwoorden.

Plus: door je websiteteksten zelf te schrijven, leer je niet alleen je propositie op je website beter neer te zetten. Je leert ook hoe je dat doet in je e-mails, je socials en je blogs. Heel veel vliegen in één klap dus.

Meld je alvast aan voor de schrijfcursus

Wil je je eigen websiteteksten schrijven, maar ook jezelf beter presenteren in je e-mails, blogs en socials? Doe mee met de cursus Ga toch schrijven. We gaan 1 januari 2023 van start en als je je voor 1 oktober 2022 aanmeldt, betaal je de early-birdprijs van 995 euro ex btw.

Wil je alles weten over deze cursus, alle extra goodies die je krijgt en jezelf alvast aanmelden?

Foto door Danae Paparis op Unsplash

Geef een antwoord