Je bekijkt nu Boeken voor ondernemers – mijn top 5

Boeken voor ondernemers – mijn top 5

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Boeken
  • Bericht reacties:0 Reacties

Boeken passen altijd. Daarom liggen er altijd te veel boeken in huis. Zeker omdat ik me tot boeken keer als ik wil groeien, bijvoorbeeld als ondernemer. Ik heb een selectie gemaakt van vijf boeken die mij hebben leren groeien als ondernemer. Lees je mee?

Als je ondernemer bent, dan herken je vast dat je beter en slimmer wilt worden of domweg wilt groeien. Maar als je vast zit in je standaard cyclus van klanten bellen, opdrachten uitvoeren, facturen sturen, dan is het soms lastig om daaruit te komen. Om daaruit te stappen, nieuwe inzichten op te doen en te groeien, lees ik boeken, die ik koop bij mijn favoriete winkel Waanders. Maar als je ze liever online koopt of bij je eigen lokale boekwinkel. Be my guest.

Het afgelopen twee jaar legde ik de volgende boeken in mijn mandje:

Perennial Seller

Als je een boek wilt schrijven, bijvoorbeeld om je gedachtengoed te delen met je klanten, dan is het slim om een Perennial Seller te schrijven. Een Perennial Seller is als een Evergreen: het blijft altijd relevant en actueel.

In dit boek neemt Ryan Holiday je mee in hoe je een Perennial Seller schrijft, waar je aan moet denken als je zo’n boek schrijft, maar vooral ook: hoe zet je het in de markt?

Het boek is ook interessant als je een dienst in de markt wilt zetten dat tijdloos is. Juist omdat de helft van het boek gaat over het vermarkten van je idee. Maar goed, als je toch bezig bent, waarom schrijf je er niet een boek over?!

Company of One

Het boek ‘Company of One’ kocht ik omdat ik de schrijver, Paul Jarvis, zag spreken op een online event. Wat me aantrok in zijn betoog, is het idee dat groei niet het hoogst haalbare is. Dat het prima is om een company of one te blijven en het daarbij te houden. Als zelfstandig ondernemer met weinig ambitie om mensen aan te nemen (anders dan collega’s in te huren voor specifieke opdrachten), sprak deze boodschap mij ontzettend aan. Verder is hij een goede spreken, dus ik dacht: dat boek moet ook wel heerlijk zijn om te lezen.

En dat was het ook. Het was heerlijk om te lezen. Zijn schrijfstijl is snel en toegankelijk, en ik blijf zijn boodschap dat groei voor verschillende mensen wat anders betekent fijn vinden. Maar verder was het boek misschien te makkelijk geschreven. Er stonden weinig concrete handvatten in, waarmee je als eenpitter je groeiambitie op een andere manier kan vormgeven. Daarbij gaat hij vooral in op het leveren van online producten en minder op het leveren van freelance diensten.

4000 weken

Weet jij hoeveel weken jij in totaal te leven hebt? En wat je met die weken gaat doen? Om met de eerste vraag te beginnen: het zijn er gemiddeld 4000, als je 80 wordt. De tweede vraag is wat complexer. Als je het de schrijver van dit boek Oliver Burkeman jaren geleden had gevraagd, dan had hij waarschijnlijk gezegd: zoveel mogelijk van de belangrijke en niet-urgente dingen. En als je je leven efficiënt genoeg inricht, dan gaat dat zeker lukken.

Maar Burkeman is nu een andere mening toegedaan: je kan namelijk helemaal niet alles doen wat je ingepland hebt. Je hebt te maken met het leven en dat laat zich niet plannen. Dus je moet niet alleen kiezen tussen wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt, maar ook tussen alles wat je wél leuk vindt. Want zelfs daar heb je waarschijnlijk niet genoeg tijd voor.

Wat de waarheid dat je lang niet genoeg tijd hebt om alles te doen dat je wilt doen met je doet? Dat lees je in dit boek. Zeker een aanrader!

Think and grow rich

Er zijn mensen die weglopen met dit boek van Napoleon Hill. Ik niet. Ik had hier laatst ook een discussie over met een vriendin, die het boek een inspiratie vindt. Ze vond dat het mensen kan inspireren om anders naar geld en hun waarde te kijken. En ik ben het eens dat iedereen het waard is om geld te verdienen en dat het goed is dat iedereen snapt dat we niet in schaarste leven, maar in overvloed. En dat je wél moet openstaan voor het ontvangen van riches.

Waarom vond ik dit boek dan toch maar één ster waard? Omdat het er vanuit gaat dat iedereen vanuit hetzelfde uitgangspunt vertrekt. Dat is niet zo. En al is het zo. Het leven is maar tot een bepaalde hoogte maakbaar. Er gebeuren dingen in ons leven die ons van onze koers laten afwijken. Maar we hebben ook een setje genen meegekregen die ons bijvoorbeeld vatbaarder maakt voor depressie of hooggevoeligheid. Of we hebben een opvoeding gehad die gaten heeft laten vallen, waardoor we niet veilig gehecht zijn. Om het nog maar niet te hebben over oprechte uitdagingen als racisme, seksisme, discriminatie (ik zeg uitdagingen, maar het is een understatement, dit zijn oprechte hobbels en tegenwerkingen waar mensen helaas mee te maken krijgen).

En als het dus niet lukt, dan ligt het niet alleen aan jou. Jij bent oké, of je nu succesvol bent volgens de maatstaven van de maatschappij. Of je nu 60 uur per week kan werken (ik zou het niet doen, maar dat ben ik) of met 10 uur al helemaal uitgeput bent. Of je nu je passie al gevonden hebt of niet. Jij bent oké.

De Cyclus Strategie

Waarom een boek over de menstruatiecyclus bij boeken over ondernemen? Als je de review hierboven hebt gelezen, dan weet je: het leven is tot op een bepaalde hoogte maakbaar. En zeker voor mensen die menstrueren, is het leven niet altijd even eenvoudig. Krampen, pms, hevige bloedingen, emotionele buien, rugpijn. Om maar een paar dingen te noemen.

De schrijfster van dit boek, Maisie Hill, heeft haar ondernemen ingericht op haar cyclus. Als je namelijk in je lente en zomer zit, dan ben je veel meer outgoing en energiek, dan als je in je herfst of winter zit. Het kan dus: je bedrijf inrichten op basis van hoe je je voelt. En dat is een verademing om te lezen. Net zoals de concrete tips die je krijgt om je cyclus in kaart te brengen en de self-care die je kan doen om de perioden makkelijker door te komen.

Meer boekentips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt ook de blogtemplate, zodat je beter vindbaar wordt en klanten beter weten waarom ze bij jou moeten zijn. Ik verstuur de nieuwsbrief eens per maand en ik vind het supertof als je me een boekentip kan geven, zodat ik over dat boek een review kan schrijven. Bijvoorbeeld omdat je twijfelt of je het boek moet lezen of wilt weten hoe anderen erover denken!

[fluentform id=”3″]

Of bekijk één van de cursussen!

Geef een antwoord